Blommigt

image23 


 


Jag måste bara få visa upp mitt senaste inköp. Den tillsammans med några smycken var min senaste beställning från Unikdesign. Nöjd nånting. Känns hur fint som helst att få börja sommaren med en sån här hängandes i garderoben.

Hoppas bara det inte blir som med dom röda (schwaijnit dyra) pumpsen jag köpte förra våren. Dom var det första jag fick ögonen på så fort jag klev in i butiken....så sköna, så nätta, så fin färg...hallonröda....men oj så dyra..huvva, över tusen spänn för lite röd klack.....Men mitt inre talade till mig och sa att skorna kommer ju till att bli mina favoriter, jag kommer att använda dom ofta(!) -och länge(!)...då blev det inte så svårt. Betalade....nöjd med den snygga påsen jag fick att bära dem i....Såhär i efterhand.....Nej, nu är det där histora. Klart slut för den här gången!


Ikea

Idag blev det Ikea. En kortis bara. Men förstå så nöjd jag är...
image22

Vid lunchen satt jag mitt emot en herre från finland. Vi började konversera, mest om jobb, men så började vi prata om just Ikea. Herrn undrade vad i hela fridens dagar Kamprad tänkte på när han öppnade en butik i Haparanda. Alltså vilka är kunderna och vart kommer dom ifrån. Jag delgav honom det jag visste, att 60% av Ikeas besökare är finländare. Och resten, övriga 40%?.......helt plötsligt, lite längre ifrån sitter en herre som svarar:  -Swedish women!

Hillman

Jag tror den skulle passa mig, som handen i....Tuff, visst.
Någon som vet om den finns i annan modell eller årgång?

image21


Hillman Minx -59

Nysnö

..och klarblå!
Alltså kanonväder. Idag blev det en skidtur till Baggen. Fischer-sarna skar genom pudret sådär
lagomt jobbigt.

image19

Gäller att ha solskyddsfaktor en sån här dag...tänkte jag som glömt att smörja på...och som i skrivandets stund är lika blek som innan :(


image20

Under dagens skidtur tänkte jag på vad pappa sa i lördags. Då ifrågasatte jag varför han i fridens dagar inte har några skidor ute på stugan...Det måste du ju ha tyckte jag..Det visade sig att visst, han har ett par fina ena med stålkanter och allt (?) uppe på vindan....men du vet sa han, dom far ju så illa här ute. Så jag vill inte nöta upp. Nu är det så att min pappa är 73 år och vad jag kan minnan så har han inte stått på ett par skidor de senaste 30 åren...så det där med att "nöta upp".....Men å andra sidan. Den som spar han har :)

Traditioner

Här och där ser man att det pyntats i oranga, gula, gröna, rosa färger. Några moderna milda färger är det inte tal om, nej det är snarare skarpa och på nåt sätt "bortglömda" färger man ser . Tur att påsken inte är så lång för med tiden lessnar man ju.....iaf jag. 

Men kan det vara så, att dom här färgerna ploppar upp i syfte att göra oss pigga och glada. För tänk; har upp har vi sol och gnistrande nysnö, men hos dem som inte har,  går färgställningen typ i smutsigt grå-brun-beige. Å hur glad blir man av det och hur fint är det. Typ åssit. Jag tror dom här människorna behöver muntras upp. Och då tar man helt enkelt hjälp av påsken. För under påsken blir en gul fjäder snabbt en sol, en grön en gelegroda, en rosa ett bubbelgum osv....Wepp om. Blev int hela sverige jämmenglad!

image13  image14 image18


"Man sko hå´ål oppa traddischåona". Man ska hålla på tradtitionerna. Min pappa har alltid varit noga med att poängtera vikten av att ha kvar (dvs hålla på) traditioner. Pappa berättade att när han var liten fick alla barn ta med sig björkris till skolan. Under dagen fick barnen pynta, de fick själva tillverka påskvippor. Matrialet var silkepapper i olika färger. Man klippte ut små rektanglar, i olika färger,  och därefter formade man dem till små vippor som man sedan knöt fast i riset. Pappa berättade att han fortfarande minns känslan av hur stolt han var när han gick hem från skolan. Stoltare än självaste påsktuppen gick han rak i ryggen  med bestämda steg hemåt, med det färdigpyntade riset framför sig..... så när pappa i fredags såg mig pynta påskriset med de vippor han för just den här påsken hade inhandlat gick en våg av sentimentalitet över hela han. Gulligt. Visst.

Skidtur

Idag blir det en skidtur på isen. Det blev en tur igår också....
 
image10

En gammal företeelse som man alltför sällan skådar idag.Skotertolkning. För er som inte är bekant med skotertolkning kommer här en bild, så ni kan se själva upplägget, typ hur det går till. I vår familj var det vanligt att brorsan var den som körde skotern. Tätt ihoppackade på resten av skoterdynan satt övriga syskon, grannar, släkt och vänner!.... Efter skotern satte man fast en skoterpulka. I den satt ofta föräldrarna. Dom som behövde få ha det bekvämt och behagligt....Efter pulkan kom "tolkarna". I det gänget föll som oftast jag in....varför vet jag inte men jag misstänker att syrran (och hennes kompisar) skämdes stå på skidor,  hållandes i ett långt snöre alt bogserlina, så dom paxade platserna på skotern. Naturligtvis. Bakom storebrorsan. Skoterkungen. Jag kan sakna dom där Lemmeltågen. Faktiskt.

image11

Konsum

Liggande åttan. En symbol som berör hjärta och sinne....
Inlägget är tillägnat en väldigt när och kär ♥


image7


http://www.konsumnorrbotten.se/historia-kn.htm

Karra-Glad Påsk!

Läste i dagens Palt-blad att under påsken köper och äter vi svenskar mer karra (godis/snask för er som inte förstår) än någon annan tid på året. De populäraste karrasorterna lär vara ägg i alla de smaker och skumharar. Men rent spontant, FÖR VEM ÄR ETT GODISÄGG ELLER EN SKUMHARE ETT FÖRSTAHANDSVAL i en karraskål?? Det är klart, finns det bara två sorter i skålen så är ju nåt av dem bättre än ingenting....jag menar. Om det finns en hög av läckerheter som filidutter, salta mandlar, colaflaskor, sura nappar (alternativt en eller annan gammal klassiker som Mariannes och Briokola) inte väljer jag då ett sockrigt ägg. Nääää. Det vore då det sista. Dom där äggen och skummisarna är en slags sista utväg. Men alla köper dom. För dom tror ju att alla andra vill ha dom, så då måste man ju....utifallatt..

Jag kan sakna den gamla klassikern "salta diamanter". Kommer ni ihåg den. Den var en karra som var ca 5 cm bred/hög, formad som en parallellogram typ. Den hade ett hål i mitten och diamanten smakade saltlakrits. Man blev svart i mungiporna efter en halvtimmes idisslandes...Tefaten var inte helt fel heller. Eller dom där gula hårda apelsinkulorna med supersurt i mitten. Dom får avsluta för idag. Glad Påsk!

image6

Det var en som frågade mig om Svartkulla finns....skämtade han eller?

TralliLo

..nu är schlageryran över...för ett tag iaf. Intressant läsning när man läser att för Christer Sjögren är det  "Bära eller brista som gäller" . Samma gäller ju för min syrra!

Igår kväll blev jag bjuden till min kompis M för att titta på finalen. .."Asså vilket högt hårfäste hon har"..."dom där kedjorna på byxorna kändes väldigt onödiga", "bubbelgumsrosa, kund hon då int ha valt nån annan färg"....Just när vi satt och kritiserade som bäst, tystnade M. Mycket märkligt säger hon....dom här grabbarna får mig att tänka på dom henna bananerna........Tror du dom släkt ällär?


image5    lika som...   ......b........ananer?

Någon som vet?

Tips

(Mäh....för tredje gången öppnar jag kyslkåpsdörren...*flytta, flytta*...nää, ingenting nytt där nu heller...Men oj, det kanske har dykt upp något spännande i skafferiet.....*gräv, gräv*.....NEPP)

Sugen på nånting gott när affären just har stängt? Här följer två tips som är alltför sköna för att glömmas bort:


Dela ett vaniljglasspaket i fyra LIKA STORA delar (mest rättvist). Trä upp varje del på en vanlig gaffel....men oj -en gräddigt god puckstång!

Häll karamellströssel i handen. Doppa sedan med jämna mellanrum tungspetsen i strösselhögen....men oj, ett halv millihekto Gott & Blandat!

Kanske det är nån som har ett tips i samma kaliber??


Vors

..nagerscht jär en Laaarsch?..ringde pappa och frågade mig. Han hade just varit inne och handlat och stod nu parkerad utanför en av stadens budgetaffärer. 

Pappa berättade att han hade -utan att skriva ett "handlingsräsäft"-  tväråkt in till stan för att handla då det visat sig att stugföreningen (vilka håller till i stan) hade årsmöte idag... vilket han hade glömt bort. Och är man min pappa; inte kan man bara fara in till stan för ett möte. Det är nämligen så att min pappa åker aldrig till stor-stan utan att ha ett "riktigt" ärende. Så för att förena nytta med nöjepassade han helt enkelt på att budgetshoppa innan han åkte vidare till årsmötet. Gullig som han är ville han förståss först checka av om någon av oss barn ville slå följe med honom dit.....(I skrivandets stund befinner han sig på mötet -själv!).

Morgonyoga

..eller morgongåva som min syrra sa :)
Var med grannen på yoga idag. Tack Maria för att du tog mig med. 06.45 ombytta och klara. Oj så nöjd jag kände mig efteråt. Innan; vandrande- ,finsk- ,grill-  ,blom- .....stel som en pinne. Men skam den som ger sig; försökte mig till och med på en spagat (jepp åsa, du läser rätt) Det ingick ju i en av övningarna....så här i efteråt kan man ju undra vad som i hela friden fick mig att ens försöka. Förmodligen var det den där nätta, gulliga tjejen som höll i hela arrangemanget.

Min farmor

..var säkert som många andras farmödrar duktig på att baka brysselkex. Med reservation på duktig för jag kommer egentligen bara ihåg att dom var så fantastiskt goda...Mmmm, smörig knäckig smak...."Kömmen nu bane, ta nu å fika medansch brysseltjexa wårra varm"...Hoppas att några där ute kan förstå vad hon sa. För er som inte översätter jag fritt; "Kom nu barn, nu ska ni passa på att fika medan brysselkexen är varma". Sa jag att hon hette Beda?


Äntligen

..har jag börjat blogga. På riktigt. Tjodelidottan:)
 Välkomna!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0