Sommarläsning



Snart semester och dags för sommarläsning.

Jag tänkte att det kan alltid vara trevligt att dela med sig av lite tips. För det finns ju en hel bokdjungel med en massa bra, sorgliga, läskiga, rysligt spännande och hejdlöst roliga böcker därute i hyllorna.

Men man ska komma ihåg att det finns många som faktiskt inte har tid att läsa på sommaren. Men eftersom sommaren inte riktigt har kommit igång ännu så kan man ju som jag, iaf ha visionen...



Omslagsbild: ISBN 9789137127224, Historikern


Mitt tips är Historikern av Elizabeth Kostova.

Min kompis tipsade mig om boken.  Vi var på loppis och hon såg den direkt. Den här måste du läsa. "Alla som läst den på jobbet tycker den är bra". Eftersom min kompis är Biblotekarie och jobbar på Biblioteket  bestämde jag mig, som ni förstår, -direkt.

E har skrivit en roman om ingen mindre än Greve Dracula. Det kanske låter som en fjantig historia men det kröp av olust och obehag under läsningen,  jag kunde inte slita mig, och emellanåt var jag tvungen att titta upp och se mig om...

Jag rekommenderar den varmt för högläsning hemma i hängmattan, på stranden eller i sämsta fall, när man har gäster hemma.

Så nu ligger en hög med pocketsar och väntar. Allt från Svinalängorna till Homeros Iliaden. Det var någon som sa att klassiker är bäst på pocket men jag vet inte. Ska pröva iaf.

Ni kan väl tipsa om annat läsvärt.

Klar slut -vampyrtjut!



(Ps! The Swampboy är ett annat tips. Från min pappa. Det är dock inget boktips, det är ett video (format VHS). Recensionen lyder kort och gott; "huvva så äcklig film".)





Semester



Snart ledighet och man vill åka i väg på semester.
Men vart?
Vart kommer solen och värmen finnas?
Funderingar kring var en lagom tempratur för ett dopp i det blå kan uteslutas . För det finns ingenstans.
Jag har ett krav. Det måste finnas något gott att äta.
Ett smarrigt tips kan vara kakbuffé på Ulriksdahls slottscafé alt. rökt abborre på V-ön.
Vilket är ditt semertips?
Skriv och berätta!






Kakbuffén...nämen, är det en citronpaj jag ser?
Oj så myche pudersocker.
Morotskaka.
Färska frukter och bär. Rena hälsokosten.
(Syrran. Akta tangentbordet. Jag vet ju hur välutvecklade spottkörtlar du har...)


Grattis Edwin

***************************************  

Det här är historien om Edwin. Grabben med näsa för affärer...

Du har fyllt år, jag vet, men det här Grattiset gäller nånting helt annat.
Nu ska jag berätta.
Edwin gjorde värsta klippet idag. Han köpte tuggummi på rea.
En liter tuggummi för 1:-
Eftersom det var ett sånt fynd, köpte Edwin 5 liter.
Så för endast fem kronor har Edwin blivit 5 liter tuggummi rikare.




Klart´t och betart´t




*****************************************

Där satt det -rekordet!




Tror ni inte att jag satt ner handen, rakt ner i ett hav av brännässla.
(Men varför det? Ja, varför det? Jag såg dem ju!)

I min iver att få svedan att försvinna tog jag fram och rådfrågade min lilla bok "Kärringråd för hushållet". Inköpt på loppis för en massa år sedan.  Fanns det då något klokt kärringråd? Om jag säger så här. Inte konstigt att boken fanns till försäljning.

Aj aj aj vad det brände. Tänk att man varje år blir lika paff över att en sån grön liten ört, kan orsaka så mycket smärta. Grönt är skönt. Nä-ä. inte alltid.
Och detsamma gäller myggan. Att den först sticker och sen ska det klia så...

Allt svid -och klieri beror på att kroppen sänder ut histamin. Som en reaktion.



Nässelutslag -Urticaria -kommer av det latinska ordet för brännässla Urtica dioeca.  Man kan ha kronisk urticaria dvs återkommande hudutslag som varar längre än 6 veckor. Nässelutslag är en hudsjukdom som liknar de utslag som uppkommer vid beröring av brännässla. Hrmm....Känner jag till dom här utslagen? Har jag någon gång fått diagnosen uritcaria? Japp. Inte bara en gång -utan två!... " utslagen varar längre än 6 veckor"...Okej.  Det lät ju allt utom mysigt. Mina utslag underhöll mig i två. År alltså.

Vid första läkarbesöket berättade läkaren att han hört talas om en pojke som hade dragits med nässelutslag i hela 1,5 år. Men oj då, här var länge tänkte jag. Men så slog det mig att helt utan förvarning var det jag som var "värst". Läkarens patient (jag = patienten) hade dragits med dem i ett halvår längre än pojkstackarn. Så ni fattar. Jag blev helt plöstligt en rekordhållare. I ??caria nånting.

Så gott folk. Det är inte alla som gör som Martin. Slår rekord på löparbanan.




Rekord som rekord. Det är i alla fall ett rekord. Världsrekord?.....tja, vem vet.
Klar Slut - nässelutslagtjut!










Citronkaka och jordgubbar


Picknickkorgen håller på att packas.

Annas Citronkaka. Jag har smakat på smeten och den var väldigt god...
Grädde med jordgubbar -inte tvärtom. 
Sill och västerbottensost...

Trevlig Midsommar!









Sommarattribut


Efter ett noggrant avvägt träningspass, som aldrig blev av för jag ides inte, kände jag att det nu var dags att trimma det gröna utanför det gula....Jag startade gräsklippar´n och så bara hände det. Jag hoppade nästan lika högt som Kajsa -när hon var som bäst- , när det med ett  plötligt "piiiiiiiiiiiiiiiiiiip........fjjjuuuiiitttt.....fjjuuuiiittt.....piiiiip ..." rasslade ut ett finfördelat skinn under sprutet på gräsklipparen. Under en sekund hann jag fundera om det var min fot som kom ut i flera delar. Men nej. Det visade sig vara en skogsmus typ. Eller en hamster. Helt bombis en gnagare iaf. Jag gick inte in för att identifiera nå närmre ....

Men. Om man nu hör hur det dånar runt i kring en och att en vass propellerliknande kniv kommer mot en tar man väl och lägger benen på ryggen? Och har man inga starka ben så kan man väl lägga sig på mage o åla sig ifrån farans riktning. Musen måste ha legat där och softat, nonchalant och hoppandes att faran inte var nån fara utan att den skulle bara glida förbi är ju rätt korkat.

Till råttan och hans kompisar:  I detta grannskap är det ingen idé att vistas. Här är det på tok för lätt att bli förväxlad med en kotte. För kottar finns det gott om.

(Jusst ja, dom brukar ju ha många släktingar dom där små rackarna...)

Hädanefter blir det gummistövlar. Förmodligen ett par färggranna med högt skaft. Stampar gärna en gång för mycket än en för lite. Men jag vet att de ligger där. Lurpassar. Iskalla och bara väntar att jag ska svira ut i mina sommarsandaler.

Nix. Sommarens outfit är klar. Det är Tretorn som gäller. Åtminstone vid slåtten.





 


RSS 2.0