Min farmor

..var säkert som många andras farmödrar duktig på att baka brysselkex. Med reservation på duktig för jag kommer egentligen bara ihåg att dom var så fantastiskt goda...Mmmm, smörig knäckig smak...."Kömmen nu bane, ta nu å fika medansch brysseltjexa wårra varm"...Hoppas att några där ute kan förstå vad hon sa. För er som inte översätter jag fritt; "Kom nu barn, nu ska ni passa på att fika medan brysselkexen är varma". Sa jag att hon hette Beda?


Kommentarer
Postat av: Optican

Min farmor bjöd på skivad slät vetelängd (som legat till sig några dagar och blivit lite torr) med orden:
-Ta och doppa upp det här du åsa för de här kan ja inte bjuda främmande på.

2008-03-11 @ 21:09:50
URL: http://www.brillor.blogg.se
Postat av: Anonym

Nästa steg, komposten eller? För att göra det lyxigt kunde min farmor bränna på ett par fattiga riddare på järnspisen. Länge trodde jag det var ett lyxigt fika...

2008-03-11 @ 22:10:15
Postat av: Svägerskan

Min mormor slår/slog nog alla rekord: la kalvsylta på pizzan!!!! Märk väl...att detta var i den tid som pizza mööööjligtvis bestod av ketchup,medvurst och hushållsost.Sa jag att hon hette na´Gerda?

2008-03-11 @ 22:27:02
Postat av: Kusin vitamin

Á Beda var speciell, visst minns även jag Brysselkexen (det är även pappas favorit) för att inte tala om dessa "fattiga riddare". Vart tog slätbullarna vägen? Ang Brysselkexen så har jag hitta en äldre kvinna som bakar på beställning och hon gör världens godaste Brysselkex.

2008-03-12 @ 08:22:20
Postat av: Optican

Länge sen ni doppa kardor? Till förfrukost alltså med kaffe å grädda. - Va? Grädd dö et? sen riktig frukost m uppvärmda makaroner och köttbullen

2008-03-12 @ 21:41:33
URL: http://www.brillor.blogg.se
Postat av: Jag

En glas
mjölk och en kall våffla med socker på, serverat på assiett Berså.

2008-03-13 @ 21:43:50
Postat av: Optican

Tack för påminnelsen om kalla våfflor. Jag brukade ljumma upp dem med ett dopp i kaffekoppen.
En annan fråga: När vi var små brukade pappa ta hem utgångna (gamla, kryssade) julstjärnor. En slags smördegskaka med plommonsylt i mitten. Finns såna fortfarande? Fö vill jag bara säga- gu så billigt fikabröd i Piteå. En megastor färsk krämbulla för 8 kr. Skulle inte kosta under tjugan i storstan.

2008-03-17 @ 21:06:47
URL: http://www.brillor.blogg.se
Postat av: Jag

Julstjärnorna finns kvar. Men dom är inte lika populära som semlan typ. Jag har dock inte sett några kryssade förpackningar (men det är väl av skäl som inte ska nämnas här). Idag sätter man röda klisterlappar med texten "halva priset".

2008-03-21 @ 10:21:24
Postat av: Kersti Johanna Kaffepanna

I såna fall så måste jag ha plockat poäng hos farmor....jag nöjde mig med att äta upp hennes hemgjorda skorpsmulor med sked direkt ur den lilla plastbyttan. Tänk att man redan då hunnit lära sig att vara nöjd med det lilla. Tror att det är en liten "gåva" som de flesta i vår släkt besitter..:-)

2008-03-29 @ 06:11:49
Postat av: Anders K

Hej Brysselkexet!

Jag hittade den här sidan när jag letade efter varför Brysselkex heter just så. Tyvärr har jag inte hittat någon förklaring till namnet på kakorna, så jag undrar om du möjligen vet var det kommer ifrån? Ciao

2010-04-27 @ 17:13:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0